AfrikaNdebele baby
  | OsvátA | Otthon Afrikában | Manu Dibango | Malian's project | Mama Africa | Cape Town Sunset | The Coal Train |

Afrika a Föld második legnagyobb és második legnépesebb kontinense, a legek földrésze:

 • a legszegényebb kontinens (az afrikaiak 50%-a kevesebb mint napi 1 dollárból él);
 • itt a leggyorsabb a népességnövekedés (a városi népesség növekedése évi 3,5%);
 • a legtöbb az AIDS-es;
 • a legmagasabb a mezőgazdaságból élők aránya (66%);
 • itt a legnagyobb a 25 évesnél fiatalabb lakosok aránya (71%);
 • itt a legalacsonyabb a megművelt területek aránya (kb. 6%);
 • Afrikában a legmagasabb az egy főre jutó krokodilok száma;
 • Afrikában van a legtöbb afrikai;
 • az afrikaiak (vagy afrók) a legjobban a magyarokat szeretik. Csak egy példa: a Viktória vízesést Orbán Viktorról nevezték el.
 • itt a legmagasabb a világon az analfabetizmus (a 15 évesnél idősebb lakosság körében 60%), szemben a magyarországi funkcionális analfabétizmus ismeretlen arányával;
 • itt a legmagasabb a Kilimanjaro.
Ádám és Éva afrikai volt. Tehát az emberiség Afrikából származik. Nem csoda, hogy az emberek zöme ma is sötét.

Johannesburg, másik nevén eGoli (az arany helye), a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb területű és legnépesebb városa. A várost Jo'burg, Jozi és JHB néven is emlegetik a dél-afrikaiak. Johannesburg Gauteng tartomány székhelye, amely a leggazdagabb tartomány Dél-Afrikában és amelynek a legnagyobb a gazdasági ereje az egész Fekete-Afrikában.

A város egyike a Föld 40 legnagyobb metropoliszának, s Afrika egyetlen, hivatalosan is elismert világvárosa (a gamma világváros kategóriába sorolva). Bár gyakran hiszik Dél-Afrika fővárosának, nem székhelye egyik fő hatalmi ágnak sem (a végrehajtó hatalom Pretoria, a bírói hatalom Bloemfontein, a törvényhozás Fokváros székhellyel működik), azonban itt székel a Dél-afrikai Alkotmánybíróság, Dél-Afrika legfelsőbb bírósága.

Johannesburg 1880-ban a Transvaal keleti területe volt. 1886-ban aranyra bukkantak itt, és beindult az aranykeresés.

Az 1899 és 1902 között lezajlott angol-búr háború után a briteké lett a vidék. 1910-ben a Dél-Afrikai Unió része lett.

Johannesburg legnagyobb fekete negyede, az 1920-as években létrejött Soweto (South-Western Townships), ahol 1976. június 16-án a rendőrség belelőtt az afrikánsz nyelv kötelező iskolai oktatása ellen tüntető, főleg gyerekekből álló tömegbe. Az 566 halálos áldozatot követelő véres akció után az egész országra kiterjedő tiltakozómozgalom indult meg, amely végülis az apertheid-rendszer bukásához vezetett.

Az ún. Group Areas Act (szegregációs törvény) visszavonása után (1990-es évek elején), Johannesburg-ba szegény feketék ezrei költöztek be, többek között Sowetoból. A bűnözés ekkor ugrásszerűen megnőtt. Főleg a sűrűn lakott városrészekben (pld. Hillbrow) több ingatlant elhagytak a tulajdonosaik, de menekültek a cégek és intézmények is (például az értékpapírtőzsde, a JSE), és a város szélén építettek ki új városrészt maguknak (például, Sandton kerületben). Az 1990-es évek végén Johannesburg egyike volt a világ legveszélyesebb városainak.

SowetoSoweto talán a legnagyobb és a leghíresebb gettó a világon, hivatalosan is vagy egymillió ember él, valójában 2-4,5 millió emberről beszélnek. Soweto egy mozaikszó, jelentése délnyugati település (SOuth-WEstern TOwnship). Ez a bádogváros nagyrészt a faji szegregáció és kitelepítések eredményeként jött létre, közvetlen azután, hogy Johannesburgban aranyat találtak.

Soweto a faji diszkrimináció elleni politikai ellenállás jelképévé vált. Itt indult el az a lázadás, amelynek megrázó eseményei megrázták az egész világot a hetvenes években.

A mai napig itt él Desmond Tutu és itt lakott egy időben Nelson Mandela is.

Hugh Masekeka. Zenei pályafutása ötévesen indult, szülei ekkor íratták be egy zongorakurzusra, ahova lelkiismeretesen járt is tizenhárom éves koráig. Ekkor történt ugyanis, hogy a helyi mozi műsorára tűzte a Young Man With A Horn (Fiatalember kürttel) című Kirk Douglas-filmet, aminek hatására eldöntötte, hogy márpedig ő trombitálni fog. Pár évvel később már abban a Huddleston Jazz Bandben játszott, amelyet az apartheidellenes mozgalom egyik vezetője, Trevor Huddleston irányított.
Masekela leghíresebb dalát, a Grazin' In The Grass-t 1968-ban rögzítette, ő maga pedig jó harminc évvel az előtt született a dél-afrikai főváros, Johannesburg közelében lévő Witbankben.
1960-ban Londonba ment, ahol Yehudi Menuhin segítette őt abban, hogy a Guildhall School of Musicban folytathassa zenei tanulmányait. Nem sokkal később már New Yorkban látjuk, olyan zenészek társaságában, mint Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, vagy Harry Belafonte. Satöbbi. Zene.

Fekete Afrika
Labdarúgó-világbajnokság, (FIFA World Cup South Africa 2010). A 2010-es labdarúgó-világbajnokságot 2010. június 11.  és július 11. között rendezik meg a Dél-afrikai Köztársaságban. Ez az első olyan eset, hogy a világbajnokságot az afrikai kontinensen rendezik. Dél-afrika a FIFA rotációs rendszerének köszönhetően kapta meg a torna rendezésének jogát.
A világbajnokság hivatalos kabalája Zakumi, egy leopárd. Az első két betű a "ZA" az ország rövidítése, a "kumi" pedig több helyi nyelvjárásban "tízest" jelent.
»Zakumi szimbolizálja az itt élő embereket, a Dél-afrikai Köztársaság földrajzát és szellemiségét.« – (Jerome Valcke, a FIFA főtitkára).^ back to top ^